Uutisia, lauantai 3.9.
Ensimmäinen kilpailupäivä lukuina
– kilpailijoita maaliin 747
– kuntosuunnistajia 73
– ensiaputapauksia 10
– makkaroita grillistä 120
– maittavia ruoka-annoksia 219
– kahvikupillisia 630
– tee- ja kaakaomukillisia 14
– sämpylöitä ja ruisleipiä 110
– munkkeja ja pullia 350
– muksulassa leikkijöitä 14
(Teksti: Jari Vaara klo 16.26.)
Isäntäväki tyytyväinen järjestelyihin
Suunnistuskilpailut liittyvät kiinteästi luontoon, ja tietysti myös kilpailukeskus on usein maatilakeskusten alueella eli emännän ja isännän kotipiirissä. Näin on myös tämänkertaisessa SM-kilpailussa Kankaanpään ja Lavian rajalla. Marjatta ja Matti Rantamäki on antanut ystävällisesti Kankaanpään Suunnistajien käyttöön pihapiirinsä. Ilman panostusta isäntäperheeltä tämä ei toki onnistu.
– Viljelysuunnitelmassa otettiin huomioon tämä kilpailukeskuksen alue ja paikoitus viime vuonna. Jätettiin kesannolle, kun ei tiedä aina ihan tarkkaan viljan kypsymistä ja puintiaikoja, kertoi Matti Rantamäki.
– Hyvin ovat järjestelyt sujuneet molemmin puolin, ja toivottavasti kilpailut sujuvat mainiosti. Mukavaa vaihtelua tämä on saada kilpailut tähän pihapiiriin. Muutoin täällä tien päässä on näin normaalisti tosi rauhallista, sanoi Matti Rantamäki.
Rantamäen perhe on harrastanut suunnistusta Länsi-Lavian Loiskeessa ja tämän päivän karsintarata kiinnosti isäntää. Mahtaako lähteä vielä saunalenkille?
Isäntä Matti Rantamäki (oikealla) ja kilpailupäällikkö
Raimo Hannukainen kilpailukeskuksessa.
(Teksti ja kuvat: Jari Vaara klo 16.21.)
Kilpailu päättyi tiedonsiirtopalaveriin
SM-suunnistusten ensimmäisen kilpailupäivän päätteeksi tämän ja ensi vuoden kisojen sektorivastaavat kokoontuivat yhteiseen palaveriin. Tarkoitus oli siirtää arvokkaita kokemuksia eteenpäin. Näin uusilla järjestäjillä on jo hyvissä ajoin suuntaviivoja valmiina.
– Tiedonsiirtopalaveri on meille hyvin tärkeä, toteaa vuoden 2012 SM-kisan kilpailunjohtaja Markku Kaulio Raja-Karjalan Suunnistajista.
– Meiltä on täällä yhteensä seitsemän henkeä tekemässä havaintoja järjestelyiden eri osa-alueilta. Kolme meistä myös suunnisti päivän kisassa.
Kaikkein arvokkainta tietoa ovat erilaiset järjestelyiden kriittiset vaiheet, esimerkiksi millaisia määriä kilpailijoita enimmillään saapuu minuutissa maaliin, millaisia talkoolais- ja kalustomääriä tarvitaan mihinkin toimintoihin.
Raja-Karjalan Suunnistajat järjesti elokuun alussa kaksipäiväisen SM-esikisan, jossa toimittiin jo samalla organisaatiolla, jolla ensi syksyn SM-kisatkin järjestetään. Toki väkeä eri tehtävissä oli paljon vähemmän.
Tämän ja ensi vuoden SM-pitkien järjestäjiä
tiedonsiirtopalaverissa.
Kilpailunjohtajat Olavi Rajala (2011) ja Markku
Kaulio (2012) maalin päällikön Klaus Uusipaaston
juttusilla.
(Teksti ja kuvat: Tuomas Väinä klo 16.10.)
Muksulassa riittää touhua
– Muksula on tärkeä, melkein tärkein palvelu klpailukeskuksessa, totesi Saana Sivill Keski-Suomesta. Hänellä oli muksulassa kolme lasta leikkimässä ja puuhailemassa. Lasten päännyökkäys kertoi, että muksulassa oli viihdytty.
– Meillä oli virallisesti valvonnassa seitsemän lasta, ja toiset seitsemän olivat leikkimässä vanhempien kanssa muksulassa tai yksinään, kertoi muksulan vetäjä Maria Taanila.
(Teksti ja kuvat: Jari Vaara klo 14.55.)
Ensiapu varautuu
– Toivotaan parasta ja pelätään pahinta. Hyvin on tänään mennyt, kertoi ea-ryhmän vetäjä alikersantti Toni Deran. Alik Deranilla on ryhmässään neljä ensiaputaitoista tykkimiestä. Lääkintäryhmä on Tykistöprikaatista. Heidän lisäksi kilpailukeskuksessa on kaksi lääkäriä.
– Kymmenkunta tapausta meillä on tänään ollut. Pieniä ruhjeita, kaksi punkia poistettu ja kaksi nilkan nyrjähdystä. Lisäksi hirvikärpänen poistettiin Kankaanpään terveyskeskuksessa, sanoi alik Deran. Huomenna sunnuntaina sää taitaa suosia edelleen, eikä maasto ole kovin märkä ja liukas.
(Teksti ja kuva: Jari Vaara klo 14.49.)
Kaikki pois metsästä
Kaikki lauantain karsintakilpailun osallistujat ovat saapuneet metsästä pois. Kisa oli ohi varsin nopeasti, sillä jo hieman kahden jälkeen iltapäivällä viimeisetkin suunnistajat saapuivat maaliin. Virallisesti maali sulkeutuu klo 15, mutta siis jos selvästi aiemmin maaliviitoitus hiljeni.
Sunnuntaina ensimmäinen lähtö tapahtuu klo 9.00, jolloin B-finaalisarjat starttaavat. A-finaaleissa ensimmäiset lähdöt tapahtuvat klo 11.00.
(Teksti: Tuomas Väinä klo 14.46.)
Ratamestarit tyytyväisiä – ja kilpailijat myös
SM-suunnistusten pääratamestari Reijo Mäkilä ja lauantain karsintaradat laatinut Pentti Hämäläinen ovat tyytyväisiä lauantain kisan kääntyessä kohti loppupuoltaan. Radat ja maasto ovat keränneet kiitosta.
– Poutainen ja iltapäivää kohti aurinkoiseksi muuttunut sää on hyvä asia. Sade olisi aiheuttanut lisähaasteita kartan lukemiseen silmälaseja käyttäville suunnistajille, Mäkilä toteaa.
Pentti Hämäläinen kertoo, että ratojen laadintaan tuli lisähaaste vuosi sitten syksyllä, kun kilpailukeskus siirrettiin parin kilometrin verran uuteen paikkaan. Jo tehtyjä ratasuunnitelmia pystyttiin kuitenkin hyödyntämään, ja lopputuloksena oli hyvät radat myös tähän uuteen paikkaan.
Hämäläistä mietitytti, pystyykö uuteen kilpailukeskukseen tekemään pitkien matkojen radan tyyppisiä ratoja. Tuleeko riittävästi pitkiä rastivälejä tai liikaa lyhyitä? Kun käyttöön otettiin apurasteja ja ohjaavia rasteja, ongelmia ei lopulta ollut. Ratojen päälinjaukset olivat pieniä viilauksia lukuun ottamatta valmiina jo viime syksynä.
Lauantain maastosta on kuultu kilpailijoiden toteavan, että se oli parempikulkuista kuin mitä he olivat odottaneet. Järjestäjät olivat lausunnoissaan olleet ehkä hieman varovaisia esittäessään näkemyksiään maastosta.
Sunnuntain radat laatinut Reijo Mäkilä toteaa, että finaalimaasto eroaa lauantain karsintamaastosta siten, että avokallioalueita on enemmän.
Lauantain kilometriajat vahvistavat ratamestareiden laskelmia siitä, että finaaleissa suunnistetaan juuri niihin aikoihin, mitä sääntöjen mukaan pitkillä matkoilla pitääkin. Sunnuntaina radoilla on luvassa myös lauantaita pidempiä rastivälejä.
Kun lauantaina lähtöpaikalle siirryttiin metsäpolkua, sunnuntaina reitti kulkee peltoa ja tietä pitkin. Pisimmillä radoilla (H35, H40 ja H45) matkan varrella on tarjolla juomarasti.
– B-finaaliinkin kannattaa tulla! kehottaa radat laatinut Reijo Mäkilä.
Ratamestarit Pentti Hämäläinen ja Reijo Mäkilä.
(Teksti ja kuvat: Tuomas Väinä klo 14.22.)
Terveisiä metsästä!
Terveiset metsästä toi Kari Papinsaari (KangSK) sarjasta H55K2 ja Pekka Inki (TuMe) sarjasta H60K2.
Kari Papinsaari, miten meni?
Elämäni SM-kilpailu, virhettä vain 1 minuutti. Hieman kunto ja taitotaso rajoittaa sijoitusta, mutta erittäin tyytyväinen olen tämän päivän suoritukseeni.
Mitä pidit maastosta?
Maasto oli hyvä, paikka paikoin oli hieman peitteistä. Märkä metsä silmälasien käyttäjälle tuo omat näkyvyyshaittansa, mutta tilanne on varmasti sama monilla muillakin suunnistajilla. Hirvikärpäsistä oli paljon puhetta ennen lähtöä, mutta omalle reitille ei eksynyt yhtäkään.
Omat tavoitteet SM-kisoissa?
Hyvästä suorituksesta huolimatta sijoitus karsintakilpailussa ei taida aivan riittää A-finaaliin, joten luontevasti tavoitteena on B-finaali. Tavoitteena oli puhdas suoritus, joten tavoite täyttyi.
Millä mielellä huomiseen finaaliin?
Tällaisen suorituksen jälkeen ei voi muuta kuin suunnistaa huomiseen finaaliin hyvällä mielellä. Eli sama tavoite huomiseen kilpailuun!
Maalissa Kangasala SK:n Kari Papinsaari
Pekka Inki, miten meni?
Suht hyvin meni, kaikki rastit löytyivät lähes suoraan. Viimeisellä pitkällä välillä tuli hetki, jolloin en ollut täysin varma olinpaikastani, mutta tiesin olevani suunnassa ja onneksi rasti löytyi ilman ongelmia.
Mitä pidit maastosta?
Itseasiassa maasto oli helpompaa kuin oletin. Näkyvyys oli oletettua parempi, sopivasti pieniä avokallioryppäitä ja ei niin märkää kuin olisi saattanut olettaa. Yllättävän samantyyppistä maastoa kuin Varsinais-Suomessa. 1 hirvikärpänen kopsahti niskaan eli ainakin omalta osaltani hirvikärpäsmyrkky toimi erinomaisesti.
Omat tavoitteet SM-kisoissa?
Koskaan en ole päässyt A-finaaliin eli luonnollisesti tavoite on B-finaalissa. Hyvä suoritus lämmittää aina mieltä eli siinä hyvä tavoitetta.
Millä mielellä huomiseen finaaliin?
Kaikki yritetään! Eli tavoitteena on hyvä ja ehjä suoritus viimeisteltynä hyvällä juoksuvauhdilla.
Maalissa Pekka Inki TuMe
Marko ”Elvis” Loukkalahti, miten meni?
Hyvin meni, aivan pientä epävarmuutta rastiympyröissä, mutta ei isompia virheitä.
Mitä pidit maastosta?
Peitteistä, mutta sitä tiedettiin odottaakin. Itse olen kotipuolessa (nykyisessä) tottunut sileisiin kalliomaastoihin, joten ero tämänpäiväiseen peitteiseen maastoon on huomattava. Mutta loppujen lopuksi maasto oli parempaa kuin odotin.
Omat tavoitteet SM-kisoissa?
Voitto, ehdottomasti! Tällä kunnolla, joka on lähellä täydellisesti hiottua timanttia, ei voi olla tyytyväinen kuin kultaan. Ja tietenkin tuleva kulta on omistettu omalle tyttärelleni Saimalle.
Millä mielellä huomiseen finaaliin?
Täysillä lähdetään kisaan! Rata on pitkä, mutta tällä kunnolla se ei tule olemaan suurikaan haaste.
Marko Loukkalahti (2114) analysoi suoritustaan kilpakumppaneiden ja managerinsa kanssa(Teksti ja kuvat: Jonna Lindstedt klo 14.10.)
Jaakko Lajunen valvoo
SM-suunnistusten Suunnistusliiton asettama tekninen asiantuntija (TA) on jämsäläinen Jaakko Lajunen. Suunnistusliitto oli jo aiemmin määrännyt hänet tehtävään, ja viimevuotisissa SM-kisoissa järjestäjät olivat häneen ensimmäisen kerran yhteydessä. Vuoden verran on pidetty tiiviisti yhteyttä Kankaanpään suuntaan.
– Yhteistyö Kankaanpään Suunnistajien kilpailuorganisaation kanssa on sujunut loistavasti, Lajunen kehuu ja toteaa, että kilpailukeskus on erittäin hyvä.
– Kävin perjantai-iltana suunnistamassa yhden karsintaradan, ja kilpailijoille tarjotaan varmasti SM-kisan arvoista suunnistettavaa, hän jatkaa.
Ainoaksi miinuspuoleksi Lajunen mainitsee kilpailumaastossa aivan viime päivinä tapahtuneen harvennushakkuun, jonka vuoksi karttaan hidastavan metsän vihreällä merkitty alue onkin muuttunut hidastavaksi maapohjaksi. Asiasta on mainittu valvojan lausunnossa, ja muutos on merkitty lähtöpaikan mallikarttoihin.
Kilpailun tekninen asiantuntija
Jaakko Lajunen.
(Teksti: Tuomas Väinä, kuva: Jari Vaara klo 12.52.)
Kuntosuunnistus tarpeellinen
– Hieno asia tämä kuntosuunnistus tänään karsintapäivänä, sanoi Tiina Kerkola kuntosuunnistuksen lähdössä.
– Tämä pitäisi olla jokaisessa kisassa, mikäli ei järjestetä itse karsintoja meille naisillekin, jatkoi Kerkola. Tiina Kerkolalla oli pojat Teemu, Riku ja Nico mukana, jotka ottivat kuntosuunnistuksen hyvänä harjoituksena. Ainoa asia, mitä Tiina Kerkola kritisoi, on naisten finaalin 2 minuutin lähtövälit sunnuntaina.
– Ehdottomasti pitäisi olla 3 minuutin lähtövälit myös naisten sarjoissa, painotti Kerkola.
Puolen päivän aikaan kuntosuunnistusmahdollisuutta oli käyttänyt reilut 70 suunnistajaa.
Tiina Kerkola poikineen osallistui kuntosuunnistukseen.
(Teksti ja kuvat: Jari Vaara klo 12.38.)
Lähdöt käynnissä
Ari Anttas, Hannu Holappa ja Erkki Kohvakka käynnistivät SM R2 karsinnat kello 11.00 reippaalla lähtöaskeleella.
– Kiva lähteä ensimmäisenä. Saa mennä rauhallisessa metsässä, sanoi Anttas.
– Vähän tympeää lähteä ensimmäisenä ravistelemaan vettä puista. Tavoitteena on tietysti A-finaali, totesi vastaavasti Holappa. Erkki Kohvakalla oli tavoitteena pummiton karsinta.
– Hyvä lähteä alussa, ei tarvitse uria etsiä, sanoi Holappa.
Karsintasarjoissa suunnistaa tänään 780 suunnistajaa.
Ensimmäiset kilpailijat starttasivat tasan yhdeltätoista.
(Teksti ja kuva: Jari Vaara klo 12.26.)
Ravintola yhteistyössä opiskelijoiden kanssa
SM-kisojen ravintola palvelee suunnistajia ja kisavieraita Rantamäen suulissa kilpailukeskuksen laidassa. Tarjolla on molempina kisapäivinä sekä lämmintä ruokaa että kahvia ja pienempää purtavaa. Ravintolapuolella tehdään vahvasti yhteistyötä Sataedun catering-alan kanssa.
Rasteillakin usein nähty catering-alan opettaja Helena Sävilammi kertoo, että opiskelijat ovat sekä suunnitelleet että toteuttaneet tapahtuman ravintolapalvelut. Myöhemmin on vielä luvassa jälkiraportin kirjoittaminen.
Helenan mukaan opiskelijat ovat innokkaasti mukana. Erityisen hienolta oli alkanut tuntua muutamaa päivää ennen kisaa, kun saattoi itse havaita, että omat suunnitelmat tosiaankin toteutetaan suuressa tapahtumassa.
– Emme ole aiemmin toteuttaneet suurten yleisötapahtumien ravintolapalveluita, Helena kertoo. – Opetussuunnitelmassa ne kuitenkin ovat, joten nyt saadaan hyvää harjoitusta käytännössä. Monenlaisia juhlia olemme olleet aiemminkin järjestämässä.
Kisapaikalla eri tehtävissä on parikymmentä opiskelijaa. Kaikki vuosikurssit ovat mukana. Opiskelijat vastaavat kaikista muista ravintolan toiminnoista, mutta kassapalvelut ovat KanSun talkoolaisten vastuulla.
Lauantaina ruokalistalla ovat broileripasta ja kasvislasagnette. Sunnuntain ateriavaihtoehdot ovat palapaisti ja kasvispihvi perunamuusin kera. Seitsemän euron hintaisiin annoksiin kuuluu lisäksi salaatti, leipä ja ruokajuoma.
Kisaravintolassa on vipinää ja aamupäivällä.
(Teksti ja kuva: Tuomas Väinä klo 11.55.)
Kilpailukeskus avattu, kilpailijat saapuvat
SM-suunnistusten kilpailukeskus Lavian Ruojärvenkulmalla Rantamäen talon pellolla otti ensimmäiset kilpailijat vastaan aamutuimiin. Järjestelyiden osalta kaikki on valmiina.
Kilpailu saadaan käydä lähes ihanteellisissa sääolosuhteissa: pilvipoutaa, pientä tuulenvirettä ja lämpötila noin 12 astetta. Edeltävien päivien muutamien sadekuurojen vedet ovat jo imeytyneet sänkipeltoon, joten savessa ei kilpailukeskuksessa tarvitse kahlata. Lenkkareillakin selviää, mutta eivät kumisaappaatkaan hullumpi valinta ole.
Kilpailun ensimmäinen lähtö tapahtuu klo 11.00. Viimeinen kilpailija starttaa klo 13.45, joten kolmen jälkeen iltapäivällä kilpailukeskus alkaa hiljetä, kunnes sunnuntaiaamuna jälleen alkaa tapahtua vielä isommalla joukolla.
Kalevi Selander opastaa autot pysäköintipellolle.
(Teksti: Tuomas Väinä, kuva: Jari Vaara klo 11.12.)
Harvoin kiitelty kisaorganisaatio – tulospalvelu
Vain tunti ennen ensimmäisen kilpailijan lähtöä on tulospalvelualueella vielä täysi tohina päällä. Viimeisiä viilauksia johtaa tulospalvelun päällikkö Jussi Hannukainen apunaan apulaispäällikkö Markus Vaara sekä asiantunteva tulospalvelutiimi. Lehdistö sai etuoikeuden esittää tulospalveluorganisaatiolle muutamat kysymykset viime hetken tilanteesta.
Jussi Hannukainen, miltä tilanne tällä hetkellä näyttää, onko kaikki valmista kilpailun aloitukseen?
15 minuutin päästä on kaikki valmista eli hyvissä ajoin ennen kilpailun virallista aloitusta. Vielä on pientä viilausta, mutta pääosin kaikki alkaa olla kunnossa. Eli toivotamme kilpailijat lämpimästi tervetulleeksi maaliin ja jokaiselle tsemppiä omaan suoritukseensa! Kun nappisuoritukset metsässä tietää vähemmän töitä tulospalvelulle.
Onko tarjolla väliaikatietoja kilpailun aikana eli onko kisajärjestäjillä käytössä online väliaikarasteja?
Toiseksi viimeiseltä ja viimeisellä rastilla on saatavissa väliaikatietoja, jotka tietenkin kisakuulutus kuuluttaa kilpailukeskuksessa oleville katsojille.
Mikä tulospalvelulle on kriittisin osa-alue?
Maalileimaus ja leiman tarkistus, nämä ovat kyllä tulospalvelun kriittisimmät osa-alueet. Maalileimauksen avulla saadaan kilpailijalle tarkka loppuaika ja leimantarkastuksella varmistetaan, että kilpailija on käynyt kaikilla oikeilla rasteilla, oikeassa järjestyksessä.
Joko tulospalvelupäällikkö voi rentoutua?
Ehdottomasti ei. Rentoutumiseen on mahdollisuus vasta finaalin jälkeen. Onneksi tulospalvelupäällikkö saa mahdollisuuden rentoutua finaalin jälkeen saunan lämmössä, ja kyllä siinä varmaan on mahdollisuus yhteen huurteiseenkin.
Miten tulospalvelupäällikölle maistui uni viime yönä?
Hyvin, mutta varsin lyhyeksi nuo yöunet jäivät.
Tulospalvelupäällikkö Jussi Hannukainen sekä asiantunteva tulospalvelutiimi
(Teksti ja kuvat: Jonna Lindstedt klo 11.02.)